onsdag 27 maj 2009

Apoteksrecept

Hartskitt- Kitt för hvita emaljtaflor (Efter Lehner)

Dammarharts 100g
Terpentin, Venetiansk 110g
Kopal 100g
Zinkhvitt 60g
Ultramarin 3g

Kittet beredes genom smältning, pålägges varmt och poleras efter att hafva kallnat.

söndag 24 maj 2009

Dagsgamla kissemissar

Mmmmm... små fjuniga små dunbollar, gråvita, och alldeles, alldeles underbara!



Här sitter snutteplutte alldeles salig! Härligt att få hålla en liten missemisse efter att agerat kattmorska igår.






Johans kattungar har kommit!!

Igår, lördagen den 23 maj, kom de efterlängtade kattungarna! Jag och barnen kom hem från stan, vrålhungriga. Jag försökte laga mat, fiaskurken och snutteplutte och deras kusin försökte ha ihjäl varandra med ritpennor. Johan gick och skrek. Inte efter mat, inte efter att gå ut. Kaos. Och innan jag fattade vad som var på G med Johan... Hon måste ha tyckt att jag var helt....

Nåväl, vi satte oss för att äta men Johan vrålade. Då först fattade jag... Det var dags! Hon ville att jag skulle följa med upp till övervåningen. Jag drog fram filtar, visade på gömställen vi hjälpt henne med tidigare, inget dög. Upp skulle hon. Upp gick vi. I Snutteputtes säng, under täcket. Jag gick och hämtade handdukar och Johan la sig till rätta och mös lite, kurrade. Jag tänkte att jag kunde gå ner och käka lite... Johan tyckte INTE det.

En halv timme senare, efter ett ordentligt värkarbete, där en hand konstant skulle ligga på hennes mage (och nu var det snutteplutte som hjälpte till och höll en varsam hand på Johan) kom två små söta kissungar. Johan var helt slut. När vi beundrat gullungarna fick hon vara ifred ett par timmar.

När vi kom upp igen på eftermiddagen satt Johan och slickade på ytterligare en kattunge! Häpen är bara förnamnet! Jag hade ingen aning om att det kunde komma ut fler efter så många timmar.

Tre små söta gråvita ulltussar blev det! Äntligen!

fredag 22 maj 2009

Vårfint på glasverandan






Har varit i stan med firaskurken idag och handlat. Passade på att köpa pelargoner till glasverandan. Tyvärr hittade jag inga ljusrosa, som jag helst hade velat ha. Dammade av krukorna jag köpte förra året. Så nu är det pelargoniserat och i ordning! Invigning blir i morgon- tjejfest!

torsdag 21 maj 2009

Loppisfynd 3


Här är ytterligare loppisfynd som jag gjorde hos väninnans föräldrar! Imorgon blir det sockerkaka i en av formarna. Yummie!

Loppisfynd 2

Hemma hos en väninnas mamma och pappa finns en gammal lada som en gång i tiden har tjänat som loppis. I ladan står fortfarande alla loppisvaror kvar, efter ca 10 år. Djupt inbäddade i spindelväv och damm hittade jag följande godbitar.





Har ni sett så söt! Och redan målad!!


Hittade även denna söta porslinsask och den större teburken till höger.







Hittade även lite annat smått och gott men de körs i diskmaskinen just nu, så ni får vänta på bild till lite senare.

Loppis är riktigt riktigt kul!

Loppisfynd 1


Var i en liten by inte så långt härifrån och tittade i en lada full med saker. Hittade denna lilla sötnos som jag ska måla vit, förstås, och rosa inuti, men frågan är om jag ska sätta in glas eller om jag ska testa hönsnät...? Det lutar åt glas, eftersom jag ska sätta in söta kaffekoppar i den och dammiga kaffekoppar är ingen hit. Vad tycker ni? Skåpet tänkte jag hänga på glasverandan.

tisdag 19 maj 2009

Mormorsrutor


Tänkte mig en vacker filt. En i rosors färger. Ett hav av blomblad att lägga över min vackra lekamen. Jag ville utvecklas. Jag ville bli bättre. Jag lärde mig virka mormorsrutor. Jag köpte garn, virknål, satt och tragglade. Och visst, att virka skiten är inte så svårt, det är till och med avkopplande på ett såntdär uråldrigt sätt, jag riktigt känner historiens vingslag och urmödrars lott där jag sitter framför elden i min stuga medans natten sänker sig utanför. Ooooops, snarare att jag sitter i min slitna fåtölj framför House medan Kalleball kämpar med att lägga kidsen och att det utanför dundrar förbi långtradare. Och att jag inser att det är dags att fästa trådar igen och det är så tråkigt att jag riktigt försmäktar i min fåtölj.

Och jag tänkte, jo, jag tänkte, att det skulle bli en stor vacker filt, en underbar filt av ull att värma min frusna kropp om vintern. En filt som alla skulle beundra och säga ohhh och ahhh om. Och de skulle säga, att - Systeryster! Hur orkade du?! Vilket jobb! Vad underbart vacker!

Verkligheten är dock denna, att efter fjorton mormorsrutor är jag glad om det blir en sabla näsduk.

Ett stort as till skrivbord

Köpte detta monster för en vecka sedan och har sedan dess undrat vad tusan jag ska göra med det! Det är ett rejält skrivbord! Man kan sitta vid det från båda håll, det är skåp och lådor från båda sidor... Och en aning överdimensionerat för rummet.






Alltså, det framkom inte i annonsen på blocket och det var Kalleball som hämtade det. Så här sitter jag med ett jättevackert skrivbord, äpplet, som jag inte kan ha. Någon som vill köpa? 600 spänn! Har jag kvar det kommer jag naturligtvis slänga på lite vit färg a´la chabby chic.


Labyrinter och livet



Jag kan inte skaka av mig känslan, hur mycket jag än arbetar med mig själv, att livet liksom är som en labyrint. Det finns en (1) rätt väg att gå, en (1) rätt åsikt, en (1) bra livsfilosofi, ett (1) bra sätt att leva sitt liv. Och att alla andra vägar är irrvägar, återvändsgränder, där man stannar upp, ångrar valet och vänder tillbaka. Man ångrar sig.


Bittert.


Och gör allt för att komma på rätt bana igen. Och man hittar copingstrategier för att hitta lyckan, så länge, innan livet blir sådär rätt igen, som livet ska vara. När det är bra. När man gör på det där enda sättet.

Tvåltillverkning

Kreolintvål

Oxtalg 600 g
Kokosolja 200 g
Ricinolja 200 g

smältas, afkylas till 25 grader och sammanröras med

Natronlug, eg. v. 1 450 g
Soda, kristalliserad 50 g

När blandningen blifvit likartad, tilsättas

Kreolin 100 g
Kanelolja 2 g
Sassafrasolja 5 g
Vatten 100 g
Nejlikolja 2 g
Citronellolja 5 g

Från storstadsnöjen till minimalistisk bondgård

Okej, jag har officiellt blivit miljö- och mat-tillsatsnörd. Så pass att jag numera har svårt att släppa tanken på att flytta ut ytterligare en bit ut på landet och bli riktigt, riktigt insnöad i det här med nörderi. För som vanligt kan inte jag göra nått normalt och lagom. Ska det vara så ska det.

Därför funderar jag, seriöst, på att skaffa mig en gård utanför, med tillhörande täppor där jag kan odla mina egna grönsaker (hur stort land behövs för att en familj ska vara självförsörjande på ett år?), skaffa mig ett par höns och ett par grisar. Problem:
  • Kycklingarna ska nackas... och plockas. Och det gör inte jag. Kalleball måste. Han vägrar.
  • Grisarna ska ha mat och det kräver tio gånger så mycket odlingsåker som om jag hade odlat vegetariska grödor till oss, direkt, utan att passera gris. Mycket jobb.
  • Grisarna ska ju bli kött och hur blir dom det? Någon måste ju få dem in i små frigolitförpackningar med plastfolie över, försedd med bästföre-datum. Vem? Inte jag. Inte Kalleball. Var får man förresten tag i en sån där förpackningsmaskin?
  • Har man tid att ro skiten i land om man ska jobba samtidigt?

Är så innerligt trött att jaga hälsosam mat som man har råd med. Och att handla medelst bil. Och jag som förut ville flytta till en större stad och liksom förlusta mig, ha kul- har ni hört så vederstyggeligt. Tänka på mig själv sådär. Och hur har man kul i en stad? Jo, man konsumerar. Denna styggelse! Jag hade såååå ont i magen när jag åkte till Ullared: Bensinbil dit, miljövidriga kläder tillverkade av, ja, ni kan ju lista ut själva hur de blir så billiga... Hua. Det förtog nöjet en smula.

Nej, ut på landet ska man. Bli självförsörjande, göra sin egen deodorant och tvål, gå i ekokläder och känna kärlek för naturen. Åka in till stan, sällan, i sin miljöbil/på sin cykel. Renhet.

Tandvax, tandkitt och tandplomber

Cementplomber

Zinkhvitt 200 delar
Borax 4 delar
Kiselgur, finaste 8 delar
Glaspulver, finaste 5 delar

Blandas och siktas
Vid användningen utröres en del af pulvret med en mättad lösning af zinkklorid till pasta. Genom lämpliga tillsatser af ockra, brunsten o. d. erhållas andra färgskiftningar

Kadmiumplomber

Kadmium, i spånor 25 g
Kvicksilfver 75 g

Beredes som nedanstående tandplombspasta.

Koppar-amalgam

Koppar, fälld, metallisk 30 g
Kvicksilfver, 75 g

Beredes som nedanstående tandplombspasta.

Massa till tandplomber (efter Hager)

Tenn 62 g
Silfver 38 g

Båda metallerna, som användas i pulverform, amalgameras med cirka 50,0 g kvicksilfver under lindrig uppvärmning. Efter afkylningen utpressas det öfverflödiga kvicksilfret med mjukt fårskinn.

Plomber för tandläkare

Zinkoxid 66 g
Glaspulver 33 g
Guldockra 1 g

Vid användningen utröres en del af pulvret med så mycket zinkkloridlösning, att man får en tämligen fast massa. Med denna plomberas den ihåliga tanden, sedan den förut nota uttorkats. Massan hårdnar mycket hastigt.

(Källa: Praktisk receptbok efter utländska källor, D. S. Hector, fil. dr.)

Äppelblom och sockergryn


Mmmm... blommande äppelträd och sockersöt lillfia (Fiaskurken). Det är vår!

Röjardags



Inser med förtvivlan att det börjar bli dags att röja i vår kökshylla, så här såg det ut när jag började...






hmmm.... inte så snyggt!


Efter ett rejält krafttag ser det numera ut såhär:




lite bättre... frågan är bara hur länge...?

Vi går i väntans tider

Johan, vår honkatt, börjar bli rejält rund om magen. Till en början tänkte vi att det kan bero på kattfodret för havande katter, extra-smaskens till blivande kattmammor, men nu finns det inga tvivel längre. Johan är gravid!!!

Har en tävling hemma på hur många små missekissar det blir. Vinnaren får godis för 20 kronor. Jag gissar på 4, Kalleball på 3, sonen på 3 och dottern på 8 (hoppas inte, hoppas inte). Återkommer om vem vinnaren blir!

Vill du ha fika?


Har drabbats av stora virkdjävulen!


Blev så inspirerad av Fröken Elsa att jag inte kunde låta bli att lära mig virka! Tog fram mormors gamla husmorslexikon (ovärderlig!) och slog upp virka under V och satt och tragglade. Beskrivningar hittade jag här


Sedan blev det detta smaskiga fika!


lördag 9 maj 2009

Ullared...

Har varit i Ullared med mamma idag... är helt slut.

Hittade en massa kläder till barnen men tyvärr hade jag överskattat sonens längd en smula. Han fick lite för stora byxor men det blir bara bra till hösten. Ungarna är överlyckliga iallafall. Dock ser vardagsrummet ut som f-n, det ser ut som om Gekåskassarna har kräkts upp sitt innehåll över bordet, soffan, fåtöljen, fotstödet...

Hittade också en del till mig själv, några söta toppar, en jeanskjol och lite.

Nu är jag trött kan jag säga...

Zzzzzzzz

fredag 8 maj 2009

Dagens recept

Jag har fått överta en underbar bok, en gammal receptbok för apotek, och jag kan bara inte undanhålla er denna ljuvliga kuriosa. Så här kommer lite allmänbildning:

Medel för hårväxtens befodrande.

Vi vilja här ej sysselsätta oss med andra mede än sådana, som användas för att få hår, som börjat lossna, att åter fastna eller för att hindra håret från att vidare falla af, då det redan en gång börjat göra så. Verksamma medel att framkalla nytt hår, där sådant ej finnes, existera ej.

Eau de Quinine de Pinaud.
Kinisulfat 1,5
Kantaridtinktur 15,0
Glycerin 120,0
Rataniatinktur 30,0
Lavendelsprit 75,0
Sprit 760,0

Nu är det helg...


Det är så skönt att slippa tänka, slippa vända och vrida. Det är så skönt att kunna släppa, ta helg och vandra vidare. Slappna av, låta allt sjunka undan, låta det undermedvetna ta över jobbet ett tag. Slippa oroa sig.

Duka fram fredagsmys, tända ljus, följa talang 2009 och bara vara. Ett vi. Längta efter kattungarna som borde komma snart. Tänka att det är dags att gå och lägga sig för att jag ska upp tidigt (Ullared- so much for a soft weekend!). Ni vet, livskvalité.

Sen tänker man på att man kunde ha levt i Afrika nånstans, och skyddat lejon, dykt i Sydafrika med hajar eller dokumenterat indianer i Sydamerika. Och då tänker man att det inte är så soft att sitta och titta på Talang längre. I mjukisbyxor och med hemmet fullt av pyssel och annat hemköpt. Som om det hade haft en betydelse. Som om det på riktigt hade förgyllt mitt liv. Men det gör ju inte det. Det är bara en lögn.

Jag lever i en lögn. Men det skiter jag i. För nu är det helg och nu ska jag sluta bry mig... Tills på måndag i alla fall.